(inmaak)recepten

In de tuin van dit huis staan drie kersenbomen, één pruimenboom, twee notenbomen en twee kastanjebomen. Het eerste jaar hebben we wel meer dan 60 kilo pruimen gehad, maar geen enkele kers. Ik had het toen te druk met klussen en heb toen niets ingemaakt.
Afgelopen jaar hadden we weer heel veel pruimen en gelukkig ook heel veel kersen: er was toen geen ontkomen aan: er moest ingemaakt worden.
Ik heb zo'n ouderwetse inmaakketel met 150 glazen erbij gekocht op Marktplaats en ben me gaan verdiepen in het ouderwetse (maar ook de nieuwere versie!) van het inmaken en jam maken.
De buffetkast in onze keuken raakte helemaal vol en het staat ontzettend gezellig. Het wordt flink dooreten deze winter!


Basilicum-knoflookolie

Deze heb ik altijd op voorraad: 't staat gezellig in mijn 'inmaakkast' en ik gebruik 'm best vaak. Als er stokbrook over is, wordt dat bij ons normaal nooit de volgende dag nog gegeten. Maar met deze olie gaat 't oude brood er weer in als koek. Ik snij t brood dan in stukjes en besmeer deze met de olie. Even onder de grill en je hebt heerlijke bruchetta's!
Ook heerlijk met vers stokbrook: een schaaltje van de olie en een schaaltje zeezout erbij om in te soppen...

Nodig voor 6 inmaakpotjes van 150 ml:
1 bosje basilicum
6-8 tenen knoflook
1 liter olijfolie extra vierge
6 potjes van 150 ml

Hak de basilicum fijn en snijd de knoflook in plakjes. Verdeel de basilicum en knoflook over de schone potjes.
Schenk de olijfolie in de potjes en sluit ze. Laat de olie zeker 1 dag op een warme, zonnige plek in de keuken op smaak komen.

Zoetzure komkommer

Nodig voor 3 (weck)potten van 750 ml
4 slangkomkommers
500 ml witte wijnazijn
300gr witte basterdsuiker
2 eetl dille, fijngehakt

Snijd de komkommer in plakjes. Doe deze in een vergiet en bestrooi elke laag komkommer met zout. laat de komkommer 2 uur uitlekken.
Breng de wijnazijn met de basterdsuiker aan de kook. Los de suiker al roerend op in de warme azijn. Spoel de komkommer met koud water af en laat weer uitlekken. Doe dan de komkommer met dille in de schone weckpotten. Schenk de hete azijn op de komkommer tot deze helemaal zijn bedekt. Sluit de potten en laat ze afkoelen.
Lekker bij aardappelsalade...








Limoncello

er zijn verschillende recepten voor Limoncello. Iedere italiaanse familie maakt haar 'eigen' beste versie. In de basis komt het op hetzelfde neer, maar de een voegt wat meer suiker toe, de ander meer water enz.
Dit recept kreeg ik van een italiaanse waar wij ooit logeerden en ik heb 'm altijd in de diepvries liggen...

Nodig:
1 liter 100% alcohol (is in NL niet verkrijgbaar, daarom gebruik ik Wodka)
1 kg citroenen (officiëel biologische Siciliaanse citroenen!)
1 kg suiker
1 - 2 liter water
1 of 2 grote weckpotten      

maak de weckpotten goed schoon met soda en spoel heel goed na!

Laat de citroen een tijdje weken in water en boen ze goed schoon.
Schil ze vervolgens met de dunschiller heel dun: zorg dat je alleen het gele van de schil gebruikt, het wit niet meeschillen. Daar wordt de limoncello bitter van.
Doe de schillen met de alcohol in de schone potten, sluit goed af en laat een week of drie rusten.
Daarna:
Verwarm 1 tot 2 liter water. Afhankelijk van het beoogde resultaat: (gebaseerd op 100% alcohol)
1 liter = een alcoholpercentage van ong 45%
2 liter = een alcoholpercentage van ong 30%
Meng er de suiker door totdat alle suikerkristallen zijn opgelost en laat het suikerwater afkoelen.
Giet je alcohol erbij (zeef de schillen eruit) en vul er flessen mee die in de diepvries kunnen. Laat nog een week of drie op smaak komen.
(Limoncello met een lager alcoholpercentage bevriest in de diepvries!)